Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Residens / Residens i Sverige

Residens i Sverige

IASPIS residensprogram i Sverige består av nio ateljéer på Södermalm i Stockholm samt en ateljé vardera i Göteborg, Malmö och Umeå.

Till residensprogrammet i Stockholm kan Sverigebaserade bild- och formkonstnärer ansöka. Fyra av ateljéerna är avsedda för sverigebaserade utövare. De övriga fem ateljéerna tilldelas utländska bild-/formkonstnärer.

Till ateljéerna i Göteborg, Malmö och Umeå bjuds 2 utländska bild- och formkonstnärer in/år.

De utländska konstnärerna som bjuds in har rekommendationer från curatorer, kritiker eller Sverigebaserade kollegor.

Utövare inom bild- och formområdet verksamma i Sverige kan två gånger per år ansöka om ateljéplats i sex månader. För mer information se under Stipendier. De utländska stipendiaternas  arbetsvistelser varierar i längd. Stipendiet inkluderar en ateljé, uppehälle och resekostnader. Beslut om vilka bild-/formkonstnärer  som ska bjudas in tas av Bildkonstnärsfondens delegation för Iaspis.

Utländska curatorer

IASPIS bjuder även in internationella curatorer och kritiker som ges möjlighet att vistas en tid inom ateljéprogrammet i Stockholm för att lära känna svenskt konstliv och delta i de publika aktiviteterna.

Program för stipendiaterna

För de stipendiater som arbetar i ateljéerna ordnar Iaspis ett varierat program med ateljésamtal med inbjudna svenska och internationella curatorer och kritiker, samt gemensamma studiebesök på andra institutioner, artist talks med mera. 

Regionala samarbetspartners

Ateljéerna i Göteborg, Malmö och Umeå är reserverade för utländska utövare inom bild- och formområdet , och drivs i samarbete med lokala parter  på de olika platserna. För mer information om varje regional ateljé se under respektive stad.
Eller kontakta IASPIS projektsamordnare Annika Björkman, ab@iaspis.se

Uppdaterad: 2021-04-15 Tipsa om sidan

Foto: Jean-Baptiste Beranger 
En av IASPIS nio ateljéer på Maria skolgata 83.

 

 

  • Adress: IASPIS, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se