Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)

Sjukförsäkring

Du som är anställd sjukanmäler dig hos arbetsgivaren. Du som har enskild firma, är arbetslös eller föräldraledig, sjukanmäler dig hos Försäkringskassan.

Om du är anställd

Du som är anställd får sjuklön av arbetsgivaren.Den 1 januari 2019 avskaffas karensdagen och ersätts av ett karensavdrag för anställda. Avdraget är 20 procent av den sjuklön eller sjukpenning som man får vid sjukfrånvaro en genomsnittlig arbetsvecka. För de med företag gäller fortfarande karensdag.  Är du sjuk längre än 14 dagar gör din arbetsgivare en anmälan till Försäkringskassan som bedömer om du har rätt till sjukpenning.

Om du fortfarande inte kan arbeta efter dag 354 finns särskilda regler. Under sjukdomsperioden sker regelbunden prövning av din arbetsförmåga.

Läs mer om du som anställd blir sjuk på Försäkringskassan.

Om du är egen företagare

Om du har enskild firma kan du få ca 80 procent av din inkomst av näringsverksamhet, men högst upp till ett visst belopp per dag. Storleken på din sjukpenning beror bland annat på vilket antal karensdagar du har valt (Minskningen av egenavgifterna är ganska liten om du väljer fler karensdagar, för de allra flesta är det bättre att välja 1 karensdag).  

Du som är anställd i eget aktiebolag ska sjukanmäla dig själv (som egen arbetsgivare.)

Läs mer om du som egen företagare med enskild firma eller aktiebolag blir sjuk.

Det är många som är osäkra på hur det egna totala försäkringsskydd ser ut. Därför har   Försäkringskassan, AFA Försäkring och branschorganisationen Svensk Försäkring lanserat tjänsten Ersättningskollen.

Uppdaterad: 2019-03-19 Tipsa om sidan

Påverka ditt försäkringsskydd och pension som frilansare

De flesta konstnärer på scen-, musik-, bild- och ordområdet är frilansande antingen som tidsbegränsat anställda, företagare eller både och, s.k. kombinatörer. Frilansande anställda har ofta tidsbegränsade anställningar som varierar i längd. Under perioderna mellan visstidsanställningarna omfattas man sällan av arbetsgivarens tjänstepensionsförsäkring. Sådana perioder kan pågå någon vecka upp till flera månader. Som frilansare med eller utan eget företag måste du därför själv se om ditt försäkringsskydd. Samtidigt finns det ett försäkringsskydd som det allmänna trygghetssystemet redan erbjuder dig som kan vara bra att ha koll på.

Läs mer om hur du kan påverka ditt försäkringsskydd.

 

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se