Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Pension / Ansökan

Ansökan

Du kan som tidigast börja ta ut din allmänna pension från det att du fyllt 61 år. Ansök helst tre månader innan du vill ha din första utbetalning. Du ansöker enklast om pension direkt på Pensionsmyndighetens hemsida.

Innan du ansöker om att ta ut pension har Premiepensionsmyndigheten tagit fram en checklista. Läs igenom den och kontakta Pensionsmyndigheten om du har frågor.

Rätt att ta ut pension från 61 år

Du kan välja att ta ut allmän pension från och med den månad du fyller 61 år. Tänk på att ju tidigare du väljer att ta ut allmän pension, desto lägre blir din pension. Det beror på att samma mängd pengar ska räcka i flera år. Garantipension och garantitillägg betalas inte ut förrän vid 65 års ålder.

Hel- eller deltidspension

Det är skillnad på hur enkelt det är att ta ut allmän pension och tjänstepension, samtidigt som du yrkesarbetar. Dessutom påverkar din ålder hur fördelaktigt det är att ta ut pensionen och jobba samtidigt.  Är du över 65 är det mycket mer fördelaktigt än om du är under.

När det gäller den allmänna pensionen › så är den väldigt flexibel. Du kan ta ut den till 25, 50, 75 eller 100 procent oavsett hur mycket du jobbar. Du kan också pausa utbetalningen om du skulle vilja det. Den allmänna pensionen kan bara tas ut månadsvis och livet ut, du kan alltså inte få ut någon del som en klumpsumma eller ta ut den under kortare tid än livet ut.

Läs mer på Pensionsmyndigheten om att ta ut pensionen tidigare eller delar av den.

Ange dina val i ansökan

I din ansökan ska du tala om när du vill gå i pension och om du vill ta ut hela eller bara en del av pensionen. Du ska även välja om du vill föra över premiepensionspengarna till en traditionell försäkring samt om du vill teckna efterlevandeskydd.

Läs mer om att ansöka om pension.

Läs skriften Pensionsplanering för konstnärligt yrkesverksamma.

Uppdaterad: 2019-03-25 Tipsa om sidan

Mer information

Läs skriften Pensionsplanering för konstnärligt yrkesverksamma.

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se