Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Stipendier & bidrag / - Dans / Arbetsstipendium

Arbetsstipendium inom dans

Arbetsstipendier ska ge yrkesverksamma konstnärer möjlighet att koncentrera sig och utveckla sitt konstnärliga arbete. Stipendiet kan användas till exempelvis arbets- och levnadsomkostnader under en arbetsperiod, till investeringar, kompetensutveckling eller arbetslokaler.

Arbetsstipendier utlyses en gång per år, se ansökningstider. De kan vara ett-, två- och femåriga. Inom dans fördelas främst ettåriga stipendier. Beloppet för ett- och fleråriga arbetsstipendier är 70 000 kronor eller 100 0000 kronor. Beslut om arbetsstipendier tas av Arbetsgruppen för dans. Besluten kan inte överklagas.

Vem kan söka?
Arbetsstipendium kan sökas av yrkesverksamma konstnärer. Med yrkesverksam konstnär avses personer som livnär sig på eller bedriver konstnärlig verksamhet på hel- eller deltid. Endast konstnärer bosatta i Sverige och/eller med sin huvudsakliga verksamhet i landet kan ansöka om stipendium.

Arbetsstipendium delas inte ut till den som
- studerar vid en grundutbildning, inklusive master och magisternivå
- har en tillsvidareanställning på 50 procent eller mer
- har en anställning inom Musik-, Teater- eller Dansalliansen
- inte har redovisat tidigare stöd med redovisningsskyldighet

Ansökan
Ansökan görs digitalt på Konstnärsnämndens hemsida genom att logga in med e-legitimation. Det är också möjligt att skicka ansökan per post.

När du skickar in din ansökan digitalt kan det ta en stund för den att laddas upp, särskilt om du har tunga arbetsprover. Låt datorn stå på och invänta att du får en bekräftelse per mejl med ditt ärendenummer. Får du inget mejl kan det bero på att det fastnat i ett eventuellt spamfilter. Är du inloggad på Konstnärsnämndens hemsida kan du gå in under fliken Mina ärenden. Där kan du se en lista över inskickade ansökningar. Kontrollera att dina arbetsprover har blivit korrekt uppladdade genom att öppna varje fil.

Ansökan via Konstnärsnämndens e-tjänst kan lämnas fram till och med kl 23:59 sista ansökningsdagen.

Att tänka på om du ansöker på papper
Om du inte har möjlighet att skicka in din ansökan med hjälp av e-legitimation kan du ladda ned ansökningsblanketten som PDF på http://www.konstnarsnamnden.se/blanketter. Du kan fylla i blanketten på datorn, men måste skriva ut den, underteckna och skicka den till Konstnärsnämnden, antingen inskannad via e-post till info@konstnarsnamnden.se eller med vanlig post.

Pappersansökan måste vara hos Konstnärsnämnden sista ansökningsdagen.

Arbetsprover
Arbetsprover i form av videomaterial rekommenderas.

Vid digital ansökan kan du ladda upp max 4 videofiler om totalt 250 MB (format .mp4 eller .mov) eller lämna länkar till uppladdat material på till exempel Vimeo, Youtube eller hemsida. Länkarna klistras in under ”övriga upplysningar” i din ansökan. Kontrollera att länkarna fungerar och ange lösenordet när det behövs. Även foton kan lämnas som arbetsprover (max 4 st om totalt 2 MB, format .jpg eller .jpeg).

Vid pappersansökan uppges länkar till Vimeo, Youtube eller hemsida i blanketten under "arbetsprover". Andra typer av arbetsprover godtas inte.

Utbetalning, skatt och sjukpenningsgrundande inkomst
Om du blir beviljad ett arbetsstipendium betalas det ut till ditt privata konto som du uppger i ansökan. Ett- och tvååriga arbetsstipendier är skattefria. Femåriga arbetsstipendier är skattepliktiga och pensionsgrundande. Observera att stipendierna inte ligger till grund för sjuk- eller föräldrapenning.

Mer information finns på https://www.konstnarsnamnden.se/konstnarsguiden

Redovisning
För arbetsstipendier krävs ingen redovisning.

Uppdaterad: 2019-03-21 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se