Om du är inbjuden till utlandet för att visa din film på en festival eller liknande kan du söka stöd för i första hand kostnader för resan och i viss mån boende, däremot inte för rena produktionskostnader. Vi förutsätter i allmänhet att den utländske arrangören/samarbetspartnern som bjudit in dig står för eventuellt gage och uppehälle (logi och traktamente).
Om du är inbjuden att delta i någon form av projektarbete utomlands kan du söka stöd för resa och uppehälle. Däremot kan du inte få bidrag till lön/arvode. Vistelsen utomlands ska innebära ett konkret samarbete med en eller flera konstnärer i landet.
Du kan också söka bidrag för till exempel askultation eller praktik i utlandet. Bidraget kan då avse kostnader för resor och uppehälle. Observera att endast den som är yrkesverksam kan söka bidrag hos Konstnärsnämnden. Man kan alltså inte få stöd för praktik som ingår i en utbildning.
Om du är inbjuden att delta i ett seminarium, konferens eller liknande i utlandet kan du söka bidrag för resa, deltagaravgift och uppehälle.
Du som vill göra en utlandsresa på eget initiativ (till exempel för att besöka en festival som publik, göra research eller gå en kurs) ska söka Resebidrag.
Konstnärsnämnden fördelar inte bidrag för vistelser i länder eller områden där UD avråder från resa. Länk till UD:s
info
Du kan söka bidrag för att bjuda in framstående utländska konstnärer eller andra personer till Sverige för samarbete och idéutbyte här. Kärnan ska vara de svenska konstnärernas utbyte av samarbetet.
Du kan även söka stöd för att bjuda in utländska deltagare till festivaler, seminarier, konferenser och liknande. Det innebär att du kan få bidrag för resor och uppehälle och i vissa fall även arvode för den eller de inbjudna, däremot inte för produktionskostnader. Vi förutsätter i regel att arrangemanget är öppet för andra än dem som anordnar det. Institutioner som står som arrangörer kan inte få stöd.
Du kan söka bidrag till internationellt kulturutbyte fyra gånger om året, se ansökningstider. Ansökan ska göras på online via webbplatsen eller särskild blankett. Om du ansöker om stöd för kulturutbyte utomlands krävs kopia på inbjudan i ansökan. I ansökan bör du vara så konkret som möjligt när du anger utbytets syfte, hur du planerar att genomföra det och vilket resultat du förväntar dig. Gå gärna igenom din beskrivning av utbytet och kontrollera att du fått med information om vad det går ut på, och hur, när, var och varför du vill genomföra det.
Bidragen är individuella. Om du ska resa med en eller flera kollegor måste ni lämna in varsin ansökan. Ska utbytet göras inom ramen för en svensk institutions verksamhet är det institutionen som ska bekosta utbytet. Konstnärsnämnden har inga medel till dramatiker, vi hänvisar istället till Sveriges författarfond.
Beslut om ansökan meddelas per e-post cirka 6 veckor efter sista ansökningsdag.
Bidrag till internationellt kulturutbyte betalas ut samma kalenderår som det beviljas. Konstnärsnämnden betalar endast ut bidraget till den konstnär som fått det – inte till företag, ideell eller ekonomisk förening, stiftelse eller dylikt. Konstnärsnämnden betalar ut pengarna inom cirka tio dagar till det konto som uppgivits i ansökan. Bidrag till internationellt kulturutbyte är skattefritt.
Inom en månad efter att kulturutbytet genomförts ska du lämna en skriftlig redovisning om det till Konstnärsnämnden.
I redovisningen vill vi veta följande. Använd gärna dessa punkter som rubriker i din redovisning:
Redovisningen skickar du som ett brev per post eller e-post med rubriken "Redovisning av internationellt kulturutbyte inom film". Uteblir din redovisning påverkar det dina möjligheter att få stöd från Konstnärsnämnden i framtiden. Du bör inte söka nytt bidrag förrän du redovisat tidigare stöd.
UD:s avrådan från resor
Utrikesdepartementet informerar om vilka länder man ska avstå att resa till på grund av oroligheter som påverkar säkerhetsläget. De informerar även om visum, konsulat etc.