Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)

Redovisningar från teaterområdet


Foto:Simon Norrthon Theatre du Soleil med regissören Ariane Mnouchkine i mitten, ett utbyte på Fårö sommaren 2015
Här presenteras ett urval av inkomna redovisningar från verksamma inom teaterområdet som erhållit resebidrag eller bidrag för internationellt kulturutbyte.
Observera att vi här avstått från den ekonomiska återredovisningen, som även skall lämnas när man redovisar.

Sofia Norlin, regissör
Utbyte i Sverige, inbjudan av skådespelare från Théâtre du Soleil i Paris
10-21 augusti 2015
Sofia Norlin var initiativtagare till en stor skådespelarworkshop med Théâtre du Soleils kallad Nomadskolan som genomfördes i ett teatertält vid Bergmancenter på Fårö. Workshopen var ett  samarbete mellan Théâtre du Soleil, Stockholms Dramatiska Högskola och Oxford University.  59 skådespelare deltog i workshopen. 
Läs mer>>
 

Robert Jelinek, regissör  och Emma Janke, radioproducent
Resa till Kenya, Masai Mara
D
ecember 2015
Syftet med resan var att  träffa förändringsaktörer, med fokus på flickors och kvinnors rättigheter, mot könstympning, barn och tvångsäktenskap som
arbetar med kommunikation, drama och media i Masaisamhället. Tillsammans ska de genomföra workshops med storytelling, radio och drama som verktyg för förändring och information.
Läs här>>


Mikael Kristiansen, cirkusartist
Utbyte i Sverige, inbjudan av två cirkusartister till Cirkör Lab, Stockholm
November 2015
Gruppen The Handstands Forest genomförde en workshop inom cirkusdisciplinen handstående  i Cirkör Lab mellan den 26 oktober till den 1 november 2015. Det var totalt 9 artister som experimenterade kring gruppdynamik  och avancerat handstående.
Läs här>>


Agnes Hargne Wallander och Linn Bjørnvik Grøder, skådespelare
Resa till Tórshavn, Färöarna
12-16 juni 2015
Researchresa för att samla in bild/projektions-material till teaterföreställningen 110 % mig själv och  träffa unga för att få deras perspektiv på  frågeställningar. De har även filmat och fotograferat som ska ingå i förställningen.
Läs här>>


Henrik Strindberg, Erik Rosales, Martin Östman, skådespelare i Sirques Alfons
Resa till Barcelona, Spanien
September 2014
Medverkan i stadsfestivalen La Mercé i Barcelona och spelade där i samarbete med Stockholms kulturfestival i parken La Ciutadella. Totalt spelade de 8 föreställningar för cirka 24 000 personer. (se videolänkar)
Läs här>>


Bim de Verdier, regissör
Resa till Brasilien
Okt-nov 2014
Inbjudan av brasilianska skådespelarna till 'artists in residence' på Wik utanför Uppsala för att samarbeta med det svenska teamet Leo Correia de Verdier, Fuji Hoffman, Birgitta Hallerström Wallin och Lena Hellesöy Annell. Nästa deletapp var fem veckors repetition i São Paulo i oktober-november för att sätta upp Dissekering av ett snöfall.   Läs här>>


Matthias Hahne Thorbjörnsson, regissör

Resa till Tyskland och Ryssland
5-11 april 2014
En researchresa inför föreställningen Morfar så nära långt borta som handlar om hans egen morfar under andra världskriget och som dog i sovjetiskt fångläger. Resan dokumenterades med videokamera
Läs här>>


Hanna Rönnbäck, kostymattributör, konsthantverkare
Resa till Panamá
12-30 dec 2014
En resa till Emberafolkets byar i Chagres National Park och studera en komplicerad och unik vävteknik av korgar, dockor och masker som hon vill använda i föreställningssyfte.
Läs här>>


Ellinor Nordlund, dockspelare, skådespelare
Resa till Paris, Frankrike
September 2014
En studieresa med Svenska regissörsföreningen  som inkluderade en workshop vid Ecole de Théatre Jacques Le Coque. Inom ramen för studieresan låg  teaterbesök och olika studiebesök. Hon gästspelade även med sin egna barnföreställning på en förskola. 
Läs här>>


Birgitta Sundberg, skådespelare och regissör
Resa till Kina
December 2014
Fria Teaterns uppsättning av “ren” av lars Norén hade bjudits in till 6th Theatre Olympics, en internationell teaterfestival med medverkande från 45 länder.
(observera att speldatum i texten är inaktuella)
Läs här>>


Caroline Andréasson, skådespelare/manusförfattare och
Heidi Saikkonen, scenograf/kostymtecknare

Researchresa för att hämta inspiration inför  kommande projektet med konstkollektivet snö; Slå rot där ingen plats för rötter finns, med premiär 1 november 2014. Målet var att förberedelser utifrån Simone Weils tankar.
Läs här>>


Nalle Laanela, regissör
Utbyte till Nuuk på Grönland
28/7-1/9-2014
Nalle Laanela och Burn Out Punks tillsammans med grönländska scenartister genomförde det episka projektet Toqqortat I ett samarbete med Greenland National Theater. En av de största kulturhändelserna i Grönlands historia med en publik på 7 000 personer i ett land med ca 56 000 invånare varav 12 000 i största staden Nuuk. Läs mer och se fler bilder>>.
Artikel i Arctic Journal>>


Kudzai Chimbaira, skådespelare och regissör
Utbyte till Sverige från Zimbabwe
22-24 april 2014
Inbjudan av dramatikern Leonard Matsa till Sverige Utbytet syftade till att bjuda in en medarbetare från teatergruppen Savanna Trust för att delta i en reading av en pjäs som skrivits i samarbete mellan en dramatiker i Zimbabwe och en dramaturg i Sverige. Läs mer>>


Marcus Lindeen, regissör
Resa till St Erme, Frankrike
31 maj-7 juni
Medverkan i en veckas seminarium  på Performing Arts Forum- PAF, för konstnärer främst inom scenområdet, med namnet "Elsewhere and Otherwise".
Läs mer>>

Philomène Grandin, skådespelare
resa till London, Storbritannien
11-12 maj 2014.
Medverkan i masterclass i skådespeleri för Ivana Chubbuck som  har utvecklat en skådespelarmetod ”The Chubbuck Technique”.  Hon i kortkurser i metoden framför publik  i olika delar av världen.
Läs mer>>

Annika Arnell, skådespelare
Resa till Piacenza i norra Italien
26 mars-10 april 2014
Samarbete med den italienska skuggspelsteatern Teatro Gioco Vita och deras föreställning "IL CIELO DEGLI ORSI" - Björnarnas himmel. Även besök på en teaterfestival i Torino. Läs mer>>

Johan Renman, teatermusiker och ljudläggare
Resa Warszawa, Polen
24-27 maj 2014
Inbjuden till barnteaterfestivalen Assitej med gruppen Martin Mutter från Örebro
och såg internationella  barn- och ungdomsföreställningar för inspiration och lärdom. Läs mer>>


Kim Rhedin Hüttner, skådespelare
Resa till Berlin och Celle i Tyskland
Mars 2014
Föreställningen Har du träffat Hitler av Jovan Rajs, i regi av Jurij Lederman var inbjuden till Tyskland med två föreställningar, man genomförde även  publiksamtal efter föreställningarna. Gruppen besökte också Bergen-Belsens koncentrationsläger.
Med i utbytet med stöd från Konstnärsnämnden var även Jovan Rajs, Dina Rajs och Dennis Fryklund.
Läs mer>>


Miran Kamala, skådespelare och regissör.
Inbjudan av sex skådespelare från Kurdistan till Sverige.
Mars 2014
Dansarens Kvinna (av Petra Revenue i Miran Kamalas regi) repeterades och spelades i Kurdistan under juni - sep 2013. Gruppen har nu blivit inbjuden till Sverige med föreställningen och genomfördes i ett samarbete med Teater Trixter.
Läs mer>>


Helga Bumsch, scenografiassistent (och Ulla Kassius, scenograf)
Resa till Cardiff, Storbritannien
5-10 september 2013
Ulla Kassius scenografier blev inbjuden att delta i World Stage Design. Denna Världsutställning i Scenografi WSD äger rum vart fjärde år och Ulla Kassius vann pris för bästa scenografi.
Läs mer>>


Cecilia Nilsson, skådespelare  och Hedvig Claesson, regissör
Resa till London, Storbritannien
Cecilia Nilsson och Hedvig Claesson och deras föreställning Önskekonsert var inbjuden att spelas på festivalen ”Women in Arts” i London.
Läs mer>>

Tomas Rajnai, regissör
Resa till New York, USA
8/1-16/1-2014
Resa tillsammans med Jens Nielsen inför arbete med soundwalken/ljudföreställningen I shall not be entirely forgotten på Dramaten med premiär i slutet av mars. De besökte bl a scen/ljudkonstfestivalen Under The Radar.
Läs mer>>


Moa Viltok, ljuddesigner läs mer>>
Cicely Irvine, ljudkonstnär läs mer>>
Resa till Cuba
12-19 januari 2014
Gruppen Implodera Scenkonst deltog i scenkonstfestivalen MAGDALENA SIN FRONTERAS IV - DRAMATURGIES & REPRESENTATION med föreställningen ”Att öva på våldtäkt”. Föreställningen spelades för fullt hus och man hade även samtal.


America Vera Zavala, regissör och Gabriela Pichler, filmregissör
Resa till Utrecht i Nederländerna
20-21 juni 2013
Resa till till festivalen Community Arts Lab i Utrecht i syfte att starta upp ett community teaterprojekt i Göteborg.  Nederländerna är på många sätt ett centrum för community-teater, -dans och -konst i Europa och festivalen innehöll föreställningar och seminarier.
Läs mer>>


Anna Pettersson, skådespelare
Resa till Skopje, Makedonien 
Juli 2013
En resa till Makedonien för att framföra Fröken Julie utomhus vid en ceremoni där Anna Pettersson tilldelades utmärkelsen Actor of Europé. Hon deltog även i en
presskonferens. Ljudteknikern Max Marklund deltog vid samma resa med erhållet bidrag.
Läs mer>>


Jimmie Jonasson, skådespelare
Resa till Oslo, Norge
Augusti-September 2013
Inbjudan att medverka som skådespelare i Klassikere for Kids som är ett teaterprojekt  med utgångspunkt i våra största litterära klassiker. Föreställningen “Mot fyren” av Virginia Woolf spelades på Black Box teater och Showbox i Oslo.
Läs mer>>


Sara Kander, scenograf
Resa till Santiago, Chile
11-23 juli 2013
Pantomimteaterns föreställning Charlies unge, (där Sara Kander gjort scenografin), var inbjudna att spela sex föreställningar på den internationella barnteaterfestivalen, Famfest, i Santiago.
Läs mer>>


Sarah Degerhammar, Alexander-Alvina Chamberland, Nina Jeppsson, Indra Linderoth, skådespelare  (medlemmar i gruppen TIR)
Resebidrag till Istanbul, Turkiet
18 juni – 2 juli 2013
Inbjudna att göra en performance och workshop på Istanbul Pride, namnet på verket är : Içimden bir ses benidiş rdiyor / My inner voice says Let me out.
Läs mer>>


Cilla Thorell, skådespelare redovisning>>
Katarina (Cohen) Keller, skådespelare redovisning>>
Resebidrag till Amsterdam, Nederländerna
4-14 juli 2013
Besök på Over het IJ festival i Amsterdam som innehåller performance,
konstinstallationer och teaterföreställningar där platsen skulle
spela en avgörande roll i föreställningen och påverka utförandet.


Åsa Åhlander, skådespelare och Oscar Hielm, musiker
Internationellt kulturutbyte till Havanna på Kuba
16-25 maj 2013
Transitos Habanas (Scandinavian culture days) arrangerades i Havanna  i maj av svenska gruppen Memory Wax. Åsa Åhlander och Oscar Hielm bjöds in med barnföreställningen Max -pjäsen om bilen, bollen och lampan i regi av Minna Krook.
Läs mer>>


Christina Samson  och Karin Gillberg, skådespelare
Resebidrag till Peru
1-20 maj 2013
Christina Samson och Karin Gillberg från Dockteater Tittut reste till ett barnhem i  Peru för att undersöka  möjligheten att arbeta med teater tillsammans med barnen, och skapa kontakter inför ett framtida större teaterprojekt.
Läs mer>>


Ulrika Ellemark, skådespelare
Resa till Betlehem i Palestina
April-Maj 2013
Ulrika Ellemark reste till Al-Harah Theatre i Beit Jala, Bethlehem och har arbetat med några av deras barngrupper i 5 veckor. Tema har varit genus och jämställdhetsfrågor.
Läs mer>>


Annika Nordin, skådespelare
Internationellt kulturutbyte till Kapstaden, Sydafrika
28 februari- 12 mars 2013
Besök hos New Africa Theatre Ass. och möte med Ian Bruce och Jackson Vuka, eldsjälar i arbetet med ungdomar i  kåkstaden Phillippi som arbetar med community theatre. Även besök på teaterfestivalen Zabalaza Theatre Festival.
Läs mer>>


Tuva-Lisa Rangström, skådespelare Läs mer>>
Ulf Drakenberg, skådespelare Läs mer>>
Katharina Lind, skådespelare/producent Läs mer>>
Internationellt kulturutbyte till Seoul, Sydkorea
9 november - 17 november 2012
Inbjudan till en Strindbergsfestival i  Seoul med  föreställningen  Strindbergs värld  som spelades på National Theater Company of Korea.
Bilder från utbytet, se här>>


Lotta Lagerström Dyrssen, koreograf
Internationellt kulturutbyte, resa till Kerala, Indien
27 dec 2012- 8 jan 2013
Resan avsåg ett gästspel med Teater Sagohuset, Lund, med pjäsen Vargens Öga som spelades på  en teaterfestivalen i Irinjalakuda, Kerala. Gruppen hade även workshops bl a med funktionshindrade barn.
Läs mer>>


Kajsa Bohlin, cirkusartist
Internationellt kulturytbyte, resa till England och Nederländerna
5-10 Juni och 1-26 Augusti 2012
Kajsa Bohlin repeterar och utvecklar föreställningen “Push Me, Pull You!” i samarbete med Circus Space LAB och Spoffin Festival, Amersfoort (Holland).
Läs mer >>


Marta Cicionesi, scenograf
Internationellt kulturytbyte. Resa till Finland
30.7-8.8 samt 16-21.9  2012.
Hon blev inbjuden av Isis Teatteri, Helsingfors, att delta i ett tvärkonstnärligt projekt:
”HS. – en hyllning till Helene Schjerfbecks liv och konst”, inför Schjerfbecks 150 års
jubileum. Resultatet utarbetades till en scenisk och visuell redovisning i form av en föreställning på Ateneum Konstmuseum, Helsingfors.
Läs mer>>


Björn Dahlman, regissör.
Internationellt kulturutbyte. Resa till USA
April 2012
Utbytet innebar att i samarbete med UNESCO Center for peace genomföra en turné i Maryland med teaterföreställningen Ragulabuggla -  a tale about an environmental refugee, samt  ge workshopen Environmental Drama Workshop.   (Utbytet genomfört tillsammans med Rupesh Tillu, skådespelare.)
Läs mer>>


Saara Salminen Wallin, regissör, ljudkonstnär
Resebidrag. Resa till Lamu i Kenya
 25.9 -11.10 2012
Rapport från en research- och inspelningsresa till den lilla ön Lamu utanför Nairobi. Saara Salminen Wallin träffade bl a flera engagerade människorättsaktivister som bl a arbetade med kampanjer om narkotika och HIV.
 Läs mer>>


Ingvar Örner, skådespelare och regissör.
Internationellt kulturutbyte. Resa till Island.
Augusti 2012
En resa till Reykjavik och Nordic Performance Arts Days/ LOKUS International Theatre Festival som pågick under fyra dagar med bl a workshops och  nyskrivna internationella teaterföreställningar. Dessutom möte med den isländske författaren Einar Mar Gudmundsson inför gemensamt projekt.
Läs mer>>
Uppdaterad: 2016-03-04 Tipsa om sidan

 

 marcus lindeen 1

Workshop i Performance Arts Forum-PAF i Frankrike (Foto: Marcus Lindéen)

Kajsa Bohlin, England

Kajsa Bohlin hade residens i Circus Space Lab i London, Storbrittanien.
(foto Kajsa Bohlin)

 


Katharina Lind SydkoreaI På National Theatre Company i Seoul, Sydkorea spelades Strindbergs värld.
(foto Katharina Lind)

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se