Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)

Redovisningar från filmområdet


Filmaren Karin Ekberg på utbyte i Kina, här med Ai Wei Wei
Här presenteras ett urval av inkomna redovisningar från verksamma inom filmområdet som erhållit resebidrag eller bidrag för internationellt kulturutbyte.
Observera att vi här avstått från den ekonomiska återredovisningen, som även skall lämnas när man redovisar.


Ivan Mathias Petersson, regissör och skådespelare
Resa till Shenzhen i KINA
6 - 13 December 2015
Resans syfte var att närvara vid Shenzhens internationella kortfilmsfestival i samband med visningen av Ivans kortfilm ”Rendezvous”, samt att träffa ett antal kinesiska filmproduktionsbolag för att diskutera ett nytt långfilmsprojekt med titeln ”Lucky City”.
Läs mer>>


Anna Byvald, filmare och manusförfattare
Resa till Los Angeles och Mojave-öknen i USA.
Syftet med researchresan var att träffa olika personer för att fördjupa ett manus och skapa trovärdiga karaktärer samt att träffa potentiella samarbetspartners t ex rollsättare för en kommande inspelning i denna miljö.
Läs mer>>


Binyan Berhane, filmregissör
Resa till Sicilien,   Italien
Augusti 2014
En researchresa inför manusarbetet med sin långfilm om en kvinnlig flyktingsmugglare.  Han reste med en stillbildskamera och bandare för
att spela in  intervjuer med hjälp av  tolk.
Läs här>>


Karin Ekberg , filmare
Resa till Kina
November 2014
Inbjuden till Nordox filmfestival i Kina för att delta i Q&A i samband med visningar av hennes film   Att skiljas. Ursprungligen skulle festivalens program av nordiska dokumentärfilmer genomföras på tre platser, Guanzhau, Peking
och Shanghai men det blev två.
Läs här>>


Ola Simonsson och Johannes Stjärne Nilsson, regissörer
Resa till Mexico City i Mexiko
December 2014
Inbjudna för att göra en workshop med studenter.på UNAM, Mexiko Citys största universitet och institutionen för film och teater, Cátedra Bergman.
Bakgrunden till inbjudan är visningar i Mexiko av Stjärne /Simonssons filmer Music for one apartment and six drummers och Sound of Noise.
Läs här>>

Klara Levin, filmare
Resa till Marocko
9 – 26e oktober 2014
En researchresa till ett område vid Atlasbergen där hon ville göra en dokumentär om barn som lever vid en bro, men resan kantades av förhinder.
Läs här>>


Cecilia Björk, filmare och animatör
Resa till Torino, Italien
Inbjuden till workshopen AdaptLab som anordnas av TorinoFilmLab som är en internationell plattform som stöttar talanger från hela världen, med fokus på filmare som gör sin första eller andra film. Läs här>>


Katrin Brännström, filmare
Resa till Hanoi i Vietnam
Oktober 2014
Inbjuden av  The Unstraight Museum i  för att ingå i ett arbetsteam kring ett utställningsprojekt med Vietnamestiska HBTQ-organisationer och museiinstitutioner i ett ”Capacity building program” för att dokumentera och ställa ut berättelser från HBTQ-Communitys i Vietnam.
Läs här>>

Kaveh Akaver, regissör
Resa till Storbritannien
 7/11 – 9/11-2014
Redovisning av en festivalresa  till Aesthetica short film festival i York för att presentera sin kortfilm ”I PLAY DEAD”. Aesthetica festivalen är en de få
kortfilmsfestivaler i England som har BAFTA nominering.
Läs här>>

Nisti Sterk,  skådespelare och festivalchef
Inbjudan av gäster från Iran och Turkiet
23 – 26 oktober 2014
Inbjudan av gäster till Sveriges första Internationella Komedifilmfestival på Filmhuset. Fyra internationella gäster bjöds in bl. a regissören Ali Sunal.
Läs här>>


Ingrid Heller, Filmare
Resa till Malta
27 april – 4 maj 2014
Beskrivning av en research-resa  för det dokumentära filmprojektet
”Parallella verkligheter”. Syftet med resan var att utforska olika sidor av ämnet migration och den konstnärliga potentialen i hennes filmprojekt som handlar om de olika villkor som migranter lever under på Malta. Läs här>>


Caroline Ingvarsson, regissör & manusförfattare
Resa till Palm Springs, USA
14-28 juni 2014
Inbjuden till Palm Springs International Shortfest och närvarade vid den
internationella premiären av sin kortfilm Hundvakten. Filmfestivalen
anordnades för 20:e året och är en av Nordamerikas  största
kortfilmsfestivaler.  Läs mer>>


Carolina Hindsjö, filmare/animatör
Resa till Dresden International Short Film Festival 2014, Tyskland
15 april -20 april
Medverkade på Dresden International Short Film Festival och på workshop i animation på vinylplattor. Hennes film Sakarias Gud visades på  Open Stage.
Läs mer>>


Mattias Löw, filmare
Resa till Trichur i Indien,
februari 2014
Filmen Den andra sporten var inbjuden på ViBGYOR International Documentary Film Festival med fokus på Gender Justice, som är en  alternativ, aktivist-betonad film- och kulturfestival. Festivalen är södra Asiens största och Den andra sporten öppnade festivalen inför 1500 personer utomhus i 35 graders värme.
Läs mer>>


Hilde Selander, filmare och festivalchef
Inbjudan av gäst från Turkiet/Kurdistan till Sverige
31 mars-6 april 2014
IFEMA - International Female Film Festival ägde rum åttonde året i rad  i Malmö på Biograf Spegeln. Festivalens satsning är genusfrågor i filmbranschen och på att lyfta fram  kvinnligt filmskapande. Iår var temat Turkiet och den kurdiska filmaren Mizgin Müjde bjöds in.
Läs mer>>


Patrik Witkowsky, filmare
Resa till New york och Boston, USA
12-21 november 2013
Resa för att genomföra flera intervjuer bl a med Noam Chomsky för dokumentärfilmen Kan vi göra det själva? om kooperativa rörelser.
Läs mer>>

Agneta Ginsburg, dramaturg och manusförfattare
Resa till Gauting, Tyskland
29 nov-3 dec 2013
Resa inför ett dokumentärfilmsprojekt med arbetsnamnet ”Nej! Motstånd och musik”, för att etablera kontakt med och intervjua  överlevande från ”Motståndsgruppen Onkel Emil”. Bidraget täckte två intervjuresor.
Läs mer>>


Pedram F Dahl, regissör
Resa till Torino, Italien
November 2013
Medverkan på Adaptlab som genomförs inom ramen av Torino Film Lab. Målet med labbet är att ge professionellt verksamma europeiska manusförfattare/regissörer möjlighet att bearbeta litterärt material till ett filmmanus.
Läs mer>>


Linda Västrik, regissör och filmfotograf.
Resa till Amsterdam, Nederländerna
24-27 november 2013.
Linda Västrik var inbjuden av den internationella Filmfestivalen IDFA för att representera sin film De dansande andarnas skog som deltog i tävlan. Hon hade Q&A i samband med visningarna och knöt många internationella kontakter. Filmen vann publikpriset.
Läs mer>>


Max Andersson, filmare, animatör och serietecknare
Resa till Montréal, Kanada
27/11-2/12-2013
Den animerade filmen TITO ON ICE var inbjuden till Montréal för att visas på festivalen "Les sommets du cinéma d'animation", och Max Andersson deltog i Q&A samt fick pris för bästa långfilm från Ottawa International Animation Festival.
Läs mer>>


Ina Holmqvist (och Emelie Wallgren), filmare
Resa till Hamburg, Tyskland
November 2013
Researchresa  för dokumentärfilmen PAPPAN OCH HAVET som ska handla om fäder som arbetar till sjöss och deras döttrar i land. Syftet med den här researchresan var att hitta fler medverkande till filmen på en känd sjömansklubb och göra intervjuer med sjömän från många länder.
Läs mer>>


Magnus Aronsson, regissör, manusförfattare
Resa till Polen, Tyskland, Bosnien
14 juni-3 juli 2013
Genomförde en tågresa genom Centraleuropa för att arbeta på ett filmmanus. Anledningen till resan var research och författande av manuset samtidigt som han reste med tåg genom Europa eftersom huvudrollen i filmen åker på just en sådan resa.
Läs mer>>


Kersti Grunditz, filmare
Resebidrag till  Los Angeles, USA
28 april -  5 maj 2013.
Deltagande i dansfilmfestivalen Dance Camera West med sin  film The Man Behind the Throne. Filmen handlar om Vincent Paterson, som bl.a. koreograferade Michael Jackson. Filmen vann "Bästa dokumentär".
Läs mer>>


Bosse Lindquist, filmare
Internationellt kulturutbyte till  Irland  och Storbrittanien.
Maj 2013
Guth Gafa Film Festival är Irlands största dokumentärfestival, och Bosse Lindquist var inbjuden att visa sin film Hit med pengarna (Give me the money). Han hade även en visning i London för The Frontline Club.
Läs mer>>


Charlotta Lennartsdotter och Ingela Magner, filmare
Resebidrag till Kautokeino i Nordnorge
Januari 2013
Charlotta Lennartsdotter och Ingela Magner gör research för film om den samiska berättartraditionen och har besökt bl a den Samiska högskolan.
Läs mer>>


Robin Färdig, filmare
Inbjudan av  Odjibu Geoffrey Odong från Uganda
10-20 april 2013
Robin Färdig har ett pågående filmsamarbete med Geoffrey om före detta barnsoldater och bjöd in honom till Barn- och Ungdomsfilmfestivalen i Malmö. Geoffrey arbetar med barn- och ungdomskultur i Uganda.
Läs mer>>


Melissa Lindgren, programchef Tempo Dokumentärfestival
5-10 mars 2013
Inbjudan av Guevara Namer, producent och filmare från Syrien och Joshua Oppenheimer, regissör från USA. De inbjudna gästerna deltog vid sina filmvisningar och i filmsamtal på festivalen.
Läs mer>>


Daniel Andersson Swathtnas, filmare/konstnär
Filmsamtalet ägde rum 22 mars 2013
Inbjudan ifrån Frankrike
Inbjudan av den fransk-engelska filmskaparen Rose Lowder för att visa och prata på ett öppet seminarium om nio av sina konstfilmer på 16 mm  på Fylkingen i Stockholm.
Läs mer>>


Lisa Partby, filmare
Inbjudan från Kina av kinesiska filmare till Stockholm, Sverige
November 2012
Inbjudan av filmregissörerna Zhao Liang och Ji Dan från Kina till festivalen China Dox. Under festivalen deltog gästerna i filmsamtal, filmvisning, masterclass och open-space möte på Subtopia utanför Stockholm. China DOX var ett samarbete mellan Doc Lounge Stockholm, Story AB, UR, Subtopia och Tempo.
Läs mer>>


Elisabeth Marjanovic Cronwall, filmare
Resa till Aten, Grekland
September 2012
Resan avsåg research som en första del av utvecklandet av en dokumentärfilm med arbetstitel ”Överlevnadsguide för Européer” som skildrar tillvaron i en tid då Grekland upplever en kris.
Läs mer>>


Björn Perborg, filmare/konstnär
Resa till Kassel, Tyskland.
12 november -19 november 2012
Inbjudan till Kasseler Dokfest för att visa filmen  "Money And the Video Artist" som hade premiär i november. Även deltagande i samtal och workshops.
Läs mer>>


Zanyar Adami, filmare.
Resebidrag till Kurdistan (Irak)
17-24 april 2012
Berättar om sin researchresa inför kommande långfilm Krigsduvor. Resan innebar bl a platsletning, tillstånd för att filma och möten med möjliga samarbetspartners i Kurdistan, men även beskrivning av svårigheterna att filma och rollsätta.
Läs mer>>


Ulf Brantås, filmfotograf.
Internationellt kulturutbyte  till Los Angeles, USA.
Februari 2012
Ulf Brantås deltog  i en stor internationell filmfotokonferens; Masters POV Cinematography Conference i Los Angeles, USA. Anledningen till inbjudan var främst  spelfilmen ”Happy End” som Brantås fotograferat, i regi av Björn Runge.
Läs mer>>


Josefine Camitz, filmare
Internationellt kulturutbyte till Aten, Grekland
16–22 februari 2012
Josefine Camitz  har besökt Greklands internationella filmfestival  Psarokokalo i Aten där hon deltagit i International Competition med sin film Veras vilja.
Läs mer>>


Fredrik Egerstrand, filmregissör 
Resebidrag för resa till  Grekland, Turkiet och Irak.
1 – 9 september 2012
En researchresa inför sin kommande dokumentärfilm tillsammans med  Ali Fegan från Göteborg, Filmen tar bl a upp temat flyktingresor och filmarna träffar t ex en organisation i Turkiet som arbetar mot hedersrelaterat våld mot kvinnor/flickor.
Läs mer>>


Nina Varumo, stillbilds/filmfotograf.
Resebidrag  till Sri Lanka.
Januari  2012
Beskriver en researchresa tillsammans med regissören Anusha Caroline
Andersson, för påbörja arbetet med hennes dokumentärfilm. Syftet med resan var att samla ihop pilotmaterial  för att  vidareutveckla arbetet med filmen som handlar om Anushas adoption.
Läs mer>>


Karin Wegsjö, filmare, scenograf.
Internationellt kulturutbyte till Kina.
14-28 oktober 2012
Inbjudan kom från  kulturcentret TCG Nordica, och genomfördes tillsammans med konstnären Janna Holmstedt. Samarbetet bestod i arbete, debatt, performances och workshops med fem kinesiska konstnärer och ett kinesiskt filmteam.
Läs mer>>


Uppdaterad: 2017-12-15 Tipsa om sidan

 Foton från resor och utbyten:

Filmaren Mattias Löw (till höger) medverkar på filmfestival i Indien.

mattias löw

 

 

Från filmen Tito on Ice av Max Andersson.

tito on ice

 


Filmaren Kersti Grunditz vann "Bästa Dokumentär" på Dance Camera West i Los Angeles.

Kersti Grunditz 

 

Filmarna Fredrik Egerstrand
och Ali Fegan reste till Istanbul, Turkiet för research. ( foto Fredrik Egerstrand )

Fredrik Egerstrand 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se