Samverkansprojekt med Svenska Tecknare 2017. En workshopserie med internationella illustratörer, för svenska illustratörer. Workshopledarna, från vänster: Roger Mello, Stephen Fowler, Mari Kanstad Johnsen, Mogu Takahashi, Jenni Rope. Foto: Erica Jacobson.
Genom internationella samverkansprojekt har juridiska personer, exempelvis institutioner eller föreningar, möjlighet att föreslå Iaspisprogrammet samverkan i projekt som syftar till att främja internationaliseringen för bild- och formkonstnärer verksamma i Sverige. Projekten formuleras lokalt utifrån varierande behov och sammanhang i landet.
Konstnärsnämndens medverkan avser att tillföra projektet ett mervärde för bild- och formkonstnärer. Kansliet är en aktiv resurs i den initiala dialogen om projektets utformning.
Samverkansparten/förslagsställaren bör ha kapacitet att genomföra projektet. Andra parter än Konstnärsnämnden bör delta i finansieringen av internationella samverkansprojekt.
Förslagsställare är välkomna att kontakta Iaspis projektsamordnare Annika Björkman,
ab@iaspis.se, för diskussion om möjlig samverkan.
Samverkansformen är ett komplement till stipendiet Internationellt kulturutbyte som ges till enskilda konstnärer som vill bjuda in utländska konstnärer till Sverige. Läs mer om
Internationellt kulturutbyte
Exempel på beviljade internationella samverkansprojekt 2017-18:
För mer information om enskilda projekt vänligen kontakta Iaspis projektsamordnare Annika Björkman,
ab@iaspis.se
PRESSKLIPP OM INTERNATIONELLA SAMVERKANSPROJEKT
SR Kalmar P4 130826: "Iaspis gör att länet Kalmar nu är erkänt i konstvärlden"
Kalmar län är först utanför storstäderna att ha fått pengar från statens internationella utbytesprogram för konstnärer, Iaspis. Det är en unik satsning på ateljéer ute på landsbygden och det är Kalmar konstmuseum som leder det hela. I första omgången ingår tre projekt som genomförs i Borgholm, Kalmar och Emmaboda kommun. Kalmar Konstmuseum ser satsningen som ett erkännande från konstvärlden. Totalt omfattar projektet drygt 220 000 kronor varav IASPIS står för 111 000 kronor, Regionförbundet 80 000, Borgholms kommun 8 000, Kalmar kommun 15 000 och Emmaboda 10 000 kronor. Pengarna går till resor, uppehälle, produktion och besök runt om i regionen och också ett besök i en av Sveriges större städer. Anna Mlasowsky ska till exempel föreläsa på Konstfack i Stockholm under sin vistelse här.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=5626754
Breeze Yoko. "Entry prohibited to foriegners", utställning på
Havremagasinet
i Boden.