Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / FLYING CARPET #12: The Showroom

FLYING CARPET #12: The Showroom

Datum: Torsdag 16 april
Tid: 18.00.
Plats: Konstnärsnämnden, Projektrummet.
Adress: Maria skolgata 83, Stockholm.
Språk: engelska.
Gäst: Emily Pethick, London
The Showroom är en plats för samtidskonst som är inriktad på en samarbets- och processdriven produktionspraktik, om det så gäller konstverk, utställningar, diskussioner, publikationer, kunskap eller relationer. Fokus ligger på att beställa verk som skapas genom öppna och diskursiva vägar mellan konstnärer, specialister, offentliga och lokala aktörer som kopplar samman annars skilda områden och grupper.

Föreläsningen kommer dels att fokusera på hur organisationen har utvecklats under de senaste sex åren genom projekten som har skapats – varav många har involverat olika typer av samarbeten, särskilt med lokala boende och grupper – och dels på hur The Showroom arbetar med både lokala och internationella nätverk.

Föredraget presenteras i samarbete med Konstfack som en del av den fristående forskarkursen Organising Discourse.

The Showroom är en ideellt baserad plats för samtidskonst för nya konstnärliga metoder och idéer, där samarbete och lärande är en integrerad del av produktionen av ny konst.

De senaste programmen inkluderar bl.a. Ciara Phillips utställning Workshop (2010–ongoing), 2013, som nominerades till Turnerpriset 2014; Lawrence Abu Hamdans ljudessä The Freedom of Speech Itself, 2012; Beatrice Gibsons film The Tiger’s Mind, 2012 samt The Otolith Groups utställning A Long Time Between Suns, 2009, som nominerades till Turnerpriset 2010.

The Showroom ligger i stadsdelen Church Street i London, ett av de mest eftersatta valdistrikten i Storbritannien, och en central aspekt av The Showrooms arbete är engagemanget för Church Street. För närvarande pågår projektverksamheten Communal Knowledge, som påbörjades 2010 och nu leds av Louise Shelley. CK möjliggör ett nära samarbete mellan konstnärer, ungdomar och samhällsgrupper i utformningen av nya projekt som tillsammans utforskar viktiga frågor för närområdet.

Emily Pethick har varit chef för The Showroom, London, sedan 2008. Mellan 2005 och 2008 var hon chef för Casco, Office for Art, Design and Theory i Utrecht, Nederländerna. 2003–2004 var hon curator på Cubitt, London. Hon har medverkat i åtskilliga kataloger och tidskrifter, bland Artforum, Frieze, Afterall, The Exhibitionist och dot dot dot, och varit redaktör för flera böcker, bl.a. Casco Issues X: The Great Method (2007, med Peio Aguirre), Casco Issues XI: An Ambiguous Case (2008, med Marina Vishmidt och Tanja Widmann), Circular Facts (2011, med Mai Abu EIDahab och Binna Choi, utgiven av Sternberg Press) och Cluster: Dialectionary (2014 med Binna Choi, Maria Lind och Natasa Petresin-Bachelez).
 
Organising Discourse är en fristående forskarkurs på Konstfack som utforskar och utvecklar plattformar för diskurser inom hantverk, design och arkitektur. Den syftar till att stödja och stärka utvecklingen av nya konceptuella och fysiska rum för presentation och visning, möten, diskussioner och debatt, forskning och produktionsmetoder, etc. Inom hantverk, design och arkitektur fokuserar kursen på experimentella, undersökande och kritiska metoder. Kursledare är Magnus Ericson, projektkoordinator, curator och gästlärare på Konstfack.

För mer information kontakta Iaspis projektsamordnare Annika Enqvist på ae@iaspis.se
 

Uppdaterad: 2015-04-09 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se