Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Curatering som social praktik

Curatering som social praktik

Datum: torsdag 1 oktober.
Tid: 18.00 – 19.00.
Plats: FFAR (Forum för arkitektur).
Adress: Ringvägen 141, Stockholm.
Gäst: Joanna van der Zanden (NL)
Joanna van der Zanden är en frilansande curator som arbetar för olika kulturinstitutioner och -initiativ. Hon arbetar tematiskt och tvärvetenskapligt med fokus på samhällsfrågor och olika deltagarmetoder. I denna informella föreläsning kommer hon att dela med sig av sina erfarenheter och utmaningar genom att visa två pågående projekt: Repair Society och Reinventing Happiness.

Joanna van der Zanden arbetar som frilansande curator och konstnärlig ledare för tvärvetenskapliga (sociala) designprojekt. Hon är särskilt intresserad av att undersöka kulturuttryck där allmänheten får delta i den curatoriella processen för forskning, ifrågasättande och skapande. Hennes uppfattning är att dagens kulturella centra – i bästa fall – bör fungera som katalysatorer för att stimulera kritiskt och kreativt tänkande för att skapa och ge mer tid och rum för experiment.

Joanna är utbildad i design och mode och har en masterexamen i konsthistoria vid Universiteit Utrecht. Hon föreläser och undervisar regelbundet i social design och deltagarmetoder och är rådgivare för Amsterdams Fonds voor de Kunst och DOEN Foundation. Fram till januari 2010 var hon konstnärlig ledare för Platform21, en inkubator för ett blivande, nytt designcenter i Amsterdam, där hon initierade projekt som Me and My Character, Platform21 = Folding, Platform21 = Hacking IKEA och Platform21 = Repairing.

www.throwingsnowballs.nl

Föreläsningen ingår i det publika programmet Repair Society: Ringvägen – en publik forskningsplattform som anordnas inom Konstfacks fristående påbyggnadskurs, Organising Discourse, 30 september–3 oktober på FFAR, Ringvägen 141, Stockholm.

www.repairsociety.net
www.reinventinghappiness.nl

Organising Discourse är en fristående påbyggnadskurs på Konstfack, som utforskar och utvecklar plattformar för diskurser inom konsthantverk, design och arkitektur. Kursen syftar till att stödja och stärka utvecklingen av nya konceptuella och fysiska rum för presentationer och utställningar, möten, samtal och debatter, forskning och produktionsmetoder etc. Inom konsthantverk, design och arkitektur fokuserar kursen på experimentella, undersökande och kritiska praktiker.

www.edu.konstfack.se/organisingdiscourse

Joanna van der Zanden är inbjuden inom ramen för Iaspisprogrammets expertbesök.
 

Uppdaterad: 2015-09-28 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se