Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Flying Carpet #18: Renzo Martens

Flying Carpet #18: Renzo Martens

Gäst: Renzo Martens, konstnär och direktör för Institute for Human Activities.
Datum: 19 oktober.
Tid: 16.30 – 18.30.
Plats: Konstnärsnämnden, Projektrummet.
Adress: Maria skolgata 20, Stockholm.
Renzo Martens är en konstnär som för närvarande bor och arbetar i Bryssel, Amsterdam och Kinshasa. Martens blev känd för sina kontroversiella dokumentärer Episod I (2003) och Episod III: Enjoy Poverty (2008). 2010 tog Renzo Martens initiativ till Institute for Human Activities (IHA), som inledde ett gentrifieringsprogram i den kongolesiska regnskogen.

Episod III, även känd som Enjoy Poverty, är en 90 minuter lång filmdokumentation av Renzo Martens arbete i Kongo. I en episk resa konstaterar filmen att bilder av fattigdom är Kongos mest lukrativa exportvara, som genererar mer intäkter än traditionella exportvaror som guld, diamanter eller kakao.

Men precis som med de traditionella exportvarorna får människorna som skaffar fram råvaran – de fattiga som filmas – knappast några fördelar av det. Ända sedan dess har filmen visats på över 40 filmfestivaler, konsthallar som Centre Pompidou, ZKM Karlsruhe, Göteborgs Konsthall, Tate Modern, Arnolfini Bristol, The Box LA och Nomas Foundation, och konstbiennaler som Moskvabiennalen, Berlinbiennalen och Manifesta.

http://www.renzomartens.com/biography

http://www.humanactivities.org/
 

Uppdaterad: 2015-10-14 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se