Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Flying Carpet #23: Arie Amaya-Akkermans

Flying Carpet #23: Arie Amaya-Akkermans

Never Never Land. Fyra samtida konstnärskap i Turkiet: Hale Tenger, Emre Hüner, Hera Büyüktaşçıyan, Fatma Bucak
Datum: 20 januari 2016
Tid: 17.00-18.00
Plats: Konstnärsnämnden, Projektrummet
Adress: Maria skolgata 83, Stockholm
Arie Amaya-Akkermans är oberoende skribent och forskare baserad i Istanbul. Han skriver regelbundet för San Francisco Arts Quarterly och Hyperallergic och har skrivit för Canvas, AAP, ReOrient, Res Art World, konstnärsböcker och utställningskataloger. 2015 var han moderator för Art Basel Miami Beachs föredragsprogram, gästredaktör för ArteEasts sommarnummer “ArteZine”. Han har också arbetat som assisterande curator för olika gallerier i Mellanöstern.

Efter att ha bott och verkat i Turkiet i fyra år kommer han i denna presentation att diskutera den turkiska samtidskonsten som ett problematiskt akademiskt koncept i termer av ett förenande och övergripande begrepp med rötter i den moderna tidens nationella konsthistorier. Han undersöker fyra konstnärskap från Turkiet, från olika generationer, som arbetar inom lika kulturella, politiska och sociala sammanhang och utgör unika delar av en växande samtida kritisk massa med många källor som inte baseras på kronologi utan på samtidighet.

Det faktum att konstnärliga praktiker i utkanterna av västvärlden kodifieras i nationella historier, medan sådana narrativ förkastas på andra håll och förvandlas till porösa moln av omedelbart föregående estetiska narrativ utan kärna gör att man bör ifrågasätta huruvida det är möjligt att skriva en konsthistoria i en topografi där historien själv i bästa fall är partisk. Från det armeniska folkmordet till fördrivningen av etniska minoriteter till den kurdiska frågan till invandringen från Syrien är kulturella praktiker i Turkiet en historia av brytningar.

Landets privilegierade position är samtidigt ett laboratorium för identiteter och en eventuellt kommande utmönstring av desamma, vilket speglar en begränsad men rik konstnärlig produktion som försöker kartlägga historiens konturer medan det politiska övergår i ett permanent undantagstillstånd. Dessa konstnärer belyser den samtida impulsen i en ny frontlinje, där rums- och tidkontinuumet inte längre är en bindande struktur, vilket öppnar för ett helt nytt fält av konstnärliga möjligheter bortom nation och politik.
 

Uppdaterad: 2016-01-18 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se