Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Flying Carpet #28 c/o Index: Iliana Fokianaki

Flying Carpet #28 c/o Index: Iliana Fokianaki

Datum: måndag 6 mars 2017
Tid: 17.30
Plats: Index - The Swedish Contemporary Art Foundation
Adress: Kungsbrostrand 19, 112 26 Stockholm
Språk: engelska
Iliana Fokianaki kommer att diskutera fenomenet med megautställningar och deras förekomst i perifera kontexter, till exempel Aten, samt hur den småskaliga institutionsmodellen fungerar under osäkra förhållanden. Hon kommer att förevisa exempel från sin egen verksamhet som konstnärlig ledare för State of Concept, en ideell organisation som hon grundade i Aten 2013, samt från andra institutioner i och utanför Väst.  Hon kommer även att presentera Future Climates (som hon grundat tillsammans med Antonia Alampi), en ny plattform med inriktning på system för finansiering av småskaliga institutioner och deras roll i den övergripande konstproduktionen.

Iliana Fokianaki är författare och curator, med bas i Aten och Rotterdam. 2013 grundade hon State of Concept Athens, det första ideella galleriet i Aten som främjar grekiska och internationella konstnärer genom separatutställningar samt bjuder in internationella curatorer att skapa utställningar som kommenterar det rådande samhällspolitiska klimatet i Grekland. Galleriet har samarbetat med konstnärer som Laure Prouvost, Hito Steyerl och Keren Cytter.

State of Concept har också ett pedagogiskt program som ger kostnadsfri rådgivning till grekiska konststuderande och konstnärer som vill fördjupa sina studier och utveckla sina projekt. Det har dessutom drivit ett öppet forum som arrangerat föreläsningar med curatorer och konstnärer, evenemang och presentationer. Tillsammans med Antonia Alampi grundade hon 2016 Future Climates, en plattform som förser småskaliga organisationer inom samtida konst och kultur med hållbara framtidsvisioner. Future Climates lanseras i Aten i mars 2017 på State of Concept, med en tremånaders skola.

2005–2014 undervisade hon i fotografisk teori på Focus College i Aten och har föreläst om konst på lokala institutioner och utomlands samt medverkat i panelsamtal på olika fria konstscener världen över. Hon har bidragit med texter till böckerna ”The International Art Markets”, utgiven av Kogan Page (London, New York, 2009), och ”Visions: Art as Transference” (Plethron, Aten, 2005), och skriver för tidskrifter som Frieze, LEAP, Art Papers och Monocle. Hon har även kommenterat grekisk samtidskultur och aktuella händelser i lokala medier från 2005–2016. Hon har en MA i konstkritik från City University London, där hon studerade för Juliet Steyn och Judith Williamson. Hon påbörjar nu en doktorsavhandling om performativitet och identitet på Panteionuniversitetet i Aten med Athena Athanasiou som handledare. Hon är medlem i den internationella organisationen för curatorer av samtidskonst, IKT.

http://www.stateofconcept.org/

I samarbete med Index - The Swedish Contemporary Art Foundation
http://indexfoundation.se/
 

Uppdaterad: 2017-02-08 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se