Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Byråkrater och drönare

Byråkrater och drönare


Sveriges friaste byråkrat
2017-06-28
13 103 000 kronor till nyskapande kulturprojekt. Sveriges friaste byråkrat och Drone Dancing är två exempel på projekt som fått bidrag i Kulturbryggans första utlysning 2017. Totalt beviljades 28 projekt bidrag.

Sveriges friaste byråkrat

Friendly Foundation beviljades 783 000  kr.

”Sedan 2014 har vår självorganiserade myndighet Frihetsförmedlingen utmanat både arbetssamhällets berättelse och konstens roll i samhället. Det nya projektet ska lyfta Frihetsförmedlingen till nästa konstnärliga och politiska nivå, genom att en professionell byråkrat anställs under ett år. Stödd av handlingsplaner, mål‐ och kvalitetsstyrning etcetera, ska denne stärka förmedlingens närvaro i samhället; exempelvis genom att granska andra myndigheters frihetsarbete, hjälpa människor ut ur inlåsning, maktlöshet och politisk depression, eller söka upp folk för att kartlägga deras frihetsbehov. Projektet kommer att nå många som annars varken uppsöker eller upplever konst, och dessa bildar tillsammans med Sveriges friaste byråkrat en social skulptur som inte planerar att lämna någon oberörd.”
- Lars Noväng och John Huntington, projektägare

Drone Dancing

Björn Wurmbach beviljades 895 000 kr.

”Dansa med drönare! Teknologisk utveckling sker exponentiellt snabbt och kommer radikalt förändra våra liv och hela världen. Ändå har vi ingen aning om hur framtiden kommer se ut om 30 år, dvs. inom mångas förväntade livstid. Projektet ”Drone Dancing" påstår att det är konstens plikt att skapa visioner som allmänheten kan föreställa sig och relatera till. Interdisciplinära grupper av forskare, konstnärer, humanister, teoretiker och hantverkare sätts ihop genom en open call för att utveckla historier om denna framtid. Med participatoriska metoder skapar de gemensamt fiktiva artister från år 2047 och även deras konstverk. Publiken involveras genom rollspel där den t.ex. blir till en AI som talar med konstnärer från framtiden. Performances, vetenskapliga föreläsningar och musikprogram kompletterar utställningen för att attrahera en bred och framtidsintresserad publik.”
- Björn Wurmbach, projektägare

Beslutet

Beslutet om projektbidrag i Kulturbryggans första utlysning för året fattades den 12 juni 2017 av Kulturbryggans beslutandegrupp.
 
Uppdaterad: 2017-06-28 Tipsa om sidan
Beviljade projekt 2017:1
  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se