Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Ny chef på Konstnärsnämnden

Ny chef på Konstnärsnämnden


Foto: Johan WestinAnna Söderbäck
2017-09-19
Anna Söderbäck började som direktör och myndighetschef på Konstnärsnämnden den 1 september 2017.

Hur har din första tid varit?

– Intensiv! Turbulent och spännande. Första arbetsdagen fick vi hantera frågor från media på grund av radioprogrammet Kalibers granskning, men sådant ingår i jobbet. Nu lyssnar jag mycket för att sätta mig in i Konstnärsnämndens verksamheter. Jag sitter i möten med personalen och andra aktörer, exempelvis Konstnärspolitiska utredningen och Rådet för Kulturarbetsmarknaden.

Vad tycker du att du kan tillföra myndigheten?

– Min erfarenhet av att vara frilansande konstnär, men också från förtroendeuppdrag i konstnärsorganisationer och av att vara chef inom offentlig förvaltning på regional nivå. Det är en bra mix för att förstå och kunna arbeta för konstnärernas förbättrade villkor, vilket är det jag brinner för.

Vad är det första du tänker ta tag i på ditt nya jobb?

– Av naturliga skäl blir det bland annat att ta tag i frågan om de påstådda jävssituationer som riktats mot oss. Det viktigaste att ta tag i närtid är dock att jag tillsammans med medarbetarna ska planera verksamheten. Vi kommer att formulera en vision för myndigheten, där vi tydliggör vårt uppdrag och vart vi är på väg. Jag kommer att arbeta mycket med organisations- och myndighetsövergripande frågor. Sen är frågan om hur vi kan samverka mer med landets regioner, ett uppdrag vi har fått från regeringen och något jag vill titta närmare på.

Kort bakgrund

Anna Söderbäck har tidigare bland annat varit ordförande i KLYS (Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd). Hon har erfarenhet från egen konstnärlig verksamhet som operasångerska, producent, projektledare och konstnärlig ledare. Hon har lång erfarenhet från kulturförvaltning regionalt och kommunalt, bland annat Mora Kommun. Sedan 2013 har Anna Söderbäck varit kulturdirektör och förvaltningschef för Kultur och bildning vid Region Uppsala län.


 

 
Uppdaterad: 2017-09-20 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se