Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / ARTISTS at RISK

ARTISTS at RISK

Tisdag 12 december. Seminarium följt av öppna ateljéer och vintrigt samkväm med Iaspis residensstipendiater.
Datum: tisdag 12 december 2017.
Seminarium ARTISTS at RISK: 15.00–17.00.
Öppna ateljéer och glöggmingel: 17.00–19.00.
Plats: Konstnärsnämnden.
Adress: Maria skolgata 83, Stockholm.
OSA: senast torsdag 7 december till: info@iaspis.se


Foto: Issa Touma

Initiativet till seminariet är framsprunget ur samtal med residenskonstnärer inom Iaspisprogrammet och ur vårt engagemang för de angelägna frågor om samtida konstnärers utsatthet som manifesterat sig allt oftare i våra kontakter internationellt.

ARTISTS at RISK (AR) utgår också från institutionen Artists at Risk, ett nytt finskt initiativ som verkar i gränslandet mellan mänskliga rättigheter och konsten. AR arbetar med att kartlägga kulturutövare som befinner sig i farozoner, hjälpa dem att på ett säkert sätt lämna sina länder, välkomna dem i trygga ateljévistelser och curatera relaterade projekt. Många konstnärer, författare, curatorer, kritiker och akademiker världen över utsätts för politiska påtryckningar och förföljelse.

Perpetuum Mobile (PM) har initierat AR: Artists at Risk i syfte att skapa en plattform och ett nätverk för att stödja konstnärer: hjälpa dem att lämna landet på ett säkert sätt; ordna färdhandlingar; juridisk hjälp, och passa ihop konstnärer i farozonen med så kallade AR-Safe Havens (fristäder) och ateljévistelser i AR-nätverket. AR samarbetar med städer och nätverk som ger konstnärer i farozonen en trygg plats där de kan bo och verka under en tid. PM:s curatoriella intressen överlappar ofta med ateljéprogrammens konstnärliga inriktningar.
Under seminariet visar och presenterar den syriska konstnären Issa Touma sin film 9 Days – From My Window in Aleppo. Därefter följer ett panelsamtal mellan Fikret Atay, Ellie Ga, Marita Muukkonen, Ivor Stodolsky och Issa Touma.

Program
15.00–15.10 Introduktion av Johan Pousette
15.10–15.50 Marita Muukkonen och Ivor Stodolsky
15.50–16.00 Q&A
16.00–16.05 Paus
16.05–16.20 Filmvisning: 9 Days – From My Window in Aleppo
16.20–16.35 Issa Touma
16.35–17.00 Panelsamtal mellan Fikret Atay, Ellie Ga, Marita Muukkonen, Ivor Stodolsky och Issa Touma
Moderator: Johan Pousette
17.00–19.00 Öppna ateljéer och glöggmingel

Medverkande seminarium

Fikret Atay är en bildkonstnär med kurdisk bakgrund, som under 2016 var Iaspis residenskonstnär i Stockholm. Sedan 2017är Atay ICORN-fristadskonstnär i Örebro. Atay belyser spänningar som härrör från permanenta motsatser mellan öst och väst, civila och militär, tradition och experiment – en belägenhet som han själv har erfarenhet av från livet i hemstaden Batman i Turkiet, som belägen på gränsen till Irak.

Ellie Ga är en bildkonstnär, född i New York, USA och bosatt i Sverige sedan 2017. Hon var Iaspis residenskonstnär i Stockholm tidigare i år. Ellie Ga har ett stort engagemang som rör frågor kring konstnärer i farozonen. Ellie Gas multimedieessäer är en blandning av fältförsändelse, konstnärsdagbok, amatörfilm och poem. Hennes berättelser är inspirerade av utforskningens obestämbarhet och människans längtan efter att komma i kontakt med och att kartlägga det okända.

Marita Muukkonen och Ivor Stodolsky är grundare av Artists at Risk och grundare och curatorer vid Perpetuum Mobile i Finland. Perpetuum Mobile grundades 2007 och är ett curatoriellt verktyg som för samman utforskande konst och praktik och fungerar som en motor för att omformulera grundläggande historiska, teoretiska och praktiska paradigm i områden med olika institutionella ramverk och skilda geografiska områden.

http://www.perpetualmobile.org/?lang=en
Issa Touma är en syrisk konstnär, filmregissör och curator. Sedan mars 2016 är Touma ICORN-fristadskonstnär i Gävle. Hans film 9 Days – From My Window in Aleppo har prisats av European Film Award för bästa kortfilm.

Öppna ateljéer och glögg
Välkommen att i närvaro av Iaspisprogrammets aktuella residenskonstnärer besöka ateljéerna och ta del av deras arbeten mitt i processen. Vi bjuder på glögg och hoppas på många spännande möten.

Medverkande Iaspis residensstipendiater
Joey Holder, London (GBR), ateljé 1
Lars Brunström, Stockholm (SWE), ateljé 2
Tori Wrånes, Oslo (NOR), ateljé 3
Muhammad Ali, Stockholm/Damaskus (SWE/SYR), ateljé 4
Róza El-Hassan, (HUN/SYR), ateljé 5
Ana Mendes, Berlin/London/Lissabon (DEU/GBR/POR), ateljé 6
Jelizaveta Suska, Göteborg (SWE/LAT), ateljé 7
Andreas Doré, Stockholm (SWE), ateljé 8
Åsa Ersmark, Stockholm (SWE), ateljé 9
 

Uppdaterad: 2017-12-11 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se