Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Svenska konstnärer stoppades i Ryssland

Svenska konstnärer stoppades i Ryssland

2018-01-10
Utställningen uppfattades som för kontroversiell av de ryska myndigheterna i Karelen menar konstnärerna.

Konstnärsnämnden har beviljat bidrag för internationellt kulturutbyte till konstnärerna Joakim Hansson och Sebastian Mügge. De hade inbjudits av Vyhod Media Center i Petrozavodsk att medverka i en utställning.

Utställningen skulle ha öppnat i januari 2018 men Hansson och Mügges medverkan stoppades av utställaren i sista stund. Konstnärerna menar i en redovisning till Konstnärsnämnden att deras verk stoppats av lokala myndigheter eftersom deras konst uppfattats som politiskt kontroversiell.

Konstnärerna har också betalat tillbaka delar av sitt bidrag till Konstnärsnämnden då utställningen inte kunde genomföras. Konstnärsnämnden har informerat det svenska kulturrådet i Moskva och UD om händelsen.

- Det är alltid tråkigt när konstnärliga uttryck blir stoppade och det händer några gånger om året att konstnärer som fått stöd från oss råkar ut för den här typen av problem, säger Anna Söderbäck, Konstnärsnämndens direktör och myndighetschef.

Konstnärsnämndens uppdrag är bland annat att utveckla konstnärers möjligheter till internationellt och interkulturellt kulturutbyte.

 
Uppdaterad: 2018-01-15 Tipsa om sidan

Relaterad information

Läs om händelsen i Dagens Nyheter

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se