Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Miljoner till nya musikprojekt

Miljoner till nya musikprojekt


Foto: Jens NordströmDuon Medi som medverkar i en barnföreställning med frijazz
2018-03-28
Musikern och komponisten Emeli Ek skapar en barnföreställning med frijazz. Det är ett av många projekt som får stöd när Konstnärsnämnden delar ut närmare tre miljoner till utvecklingsprojekt inom musik.

I projektet "Ormbunken har funnits sen dinosauriernas tid" skapar musikern och komponisten Emelie Ek (Malmö) tillsammans med Ida Karlsson i duon Medi en barnföreställning med frijazz. Musiken avses även att spelas för vuxna på jazzklubbar och i sammanhang där inte barn finns i publiken. Sammanlagt ska tio låtar skrivas och spelas in för att sedan iscensättas som en barnföreställning. Bidraget uppgår till 85 000 kronor.

Musiker och komponister får dela på sammanlagt 8,8 miljoner kronor när Konstnärsnämnden fördelar 28 bidrag till experiment- och utvecklings-projekt. Bidragen stödjer initiativ inom ett brett spektrum av genrer och stilar och riktas till professionella musiker och komponister i olika delar av landet.

I ansökningsomgången har 207 projektansökningar behandlats med ett sammanlagt sökt belopp på 38,9 miljoner kronor.

De beviljade projekten som sinsemellan är mycket olika består av såväl kompositions-, fonogram-, konsertproduktions- och utvecklingsprojekt. Ytterligare beviljade projekt är till exempel:

Musikern och komponisten Narin Feqe (Kista) får ett bidrag om 80 000 kronor för att tillsammans med musikerna Alex Ali, Shapor Bastansiar, Patrik Bonet, Aboud Kojer och Katarina Söderlund m.fl. spela in sitt andra fullängdsalbum om den kurdiska kvinnans rättigheter med arbetstiteln Strong. 

Musiker och komponisten Ivo Nilsson (Stockholm) skapar i projektet Matematik a` la Satane ett småskaligt musikdramatiskt projekt med utgångspunkter i texter av Nelly Sachs. Texten kompletteras med nya verk av österrikiska komponister och Ivo både komponerar och projektleder. Aris Fioretos kopplas in i samband med uppförandet för att bidra med läsningar och reflektioner kring de texter som ingår i projektet. Resultatet presenteras på Forsby Kvarn Musikscen och repriseras därefter i Stockholm. Bidraget uppgår till 230 000 kronor.

Trummisen och slagverkaren André Ferrari (Skarpnäck) får bidrag för ett konsertprojekt med arbetsnamnet In BeatWeen Rhythm. Tillsammans med nyckelharpisten Olov Johansson ska de utveckla musik som är en fusion av folkmusik, elektronica, jazz och experimentell instrumental melodibaserad hiphop. Målet är att skapa 70 minuter musik som ska uruppföras på lämplig scen i slutet av projektet. Bidraget uppgår till 125 000 kronor.

Se samtliga som fått bidrag inom musik

 

 
Uppdaterad: 2018-03-28 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se