Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Stephen McKenzie och Jenny Bergman, drivkrafterna bakom Hangmen projects delar på 2018 års Dynamostipendium

Stephen McKenzie och Jenny Bergman, drivkrafterna bakom Hangmen Projects delar på 2018 års Dynamostipendium


Foto: Ashik ZamanStephen McKenzie och Jenny Bergman, mottagare av Dynamostipendiet
2018-03-29
Konstnärsnämnden uppmärksammar i år Stephen McKenzie och Jenny Bergman som driver galleriet Hangmen Projects på Södermalm i Stockholm. De delar på stipendiet som är på 150 000 kronor.

Bildkonstnärsfondens motivering lyder:

Årets Dynamostipendium går till Jenny Bergman och Stephen McKenzie för deras arbete med Hangmen Projects. De har lyckats skapa en utställningsplats bortom den hierarkiska ordning som annars kännetecknar konstscenen. Sedan öppningen i december 2014 har de visat 33 utställningar i den lokal som förut var utställningsteknik- och produktionsföretaget Hangmens verkstad. Jenny Bergman och Steven McKenzie är båda i olika hög grad engagerade i Hangmen. De är konstnärer som majoriteten av företagets medarbetare och hade efter många och långa diskussioner om konstlivets struktur en önskan att ta sitt öde i sina egna händer. Men i stället för att reservera ett galleri för den egna gruppen har de visat utställningar i olika genrer med konstnärer på vitt skilda positioner i sina karriärer. På så vis har Hangmen Projects blivit i bästa mening oförutsägbart varken manifest konstnärsdrivet, prestigegalleri eller konsthall. Finansierat av utställningsteknik för Bonniers Konsthall, Millesgården, Artipelag, Spritmuseum, Acne Studos, etc. är verksamheten oberoende av bidrag och försäljning vilket naturligtvis är en stor frihet samtidigt beskriver den ett mycket sympatiskt kretslopp vad gäller kontaktnät, konstnärlig och teknisk kompetens. Med sin alldeles egna apparition har verksamheten kommit att tjäna som en mycket välkommen ventil i det Stockholmska konstlivet.

Stipendieutdelning

Bildkonstnärsfondens ordförande Ann-Sofi Noring delar ut stipendiet fredagen den 6 april kl 18.30 på galleri Hangmen i samband med öppningen av Anna Nordströms utställning. Välkommen att delta i stipendieutdelningen.

Adress: Ringvägen 86, Stockholm

http://hangmenprojects.com/

Kontakt: Jenny Bergman, Hangmen Projects, tfn +46 704 48 66 19
Kontakt: Louise Dahlgren, Konstnärsnämnden, tfn +46 8 506 550 68

Om Dynamostipendiet

Dynamostipendiet inrättades år 2000 och är avsett att uppmärksamma den som på eget initiativ skapar nya arenor där bild- och formkonstnärer kan möta sin publik. Stipendiaterna behöver inte själva vara konstnärer, däremot måste verksamheten vara viktig för bild- och formkonstnärer genom att skapa nya offentliga platser för samtida bild- och formkonstnärer.

Tidigare mottagare av Dynamostipendiet »

 
Uppdaterad: 2018-04-06 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se