Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Årets sista fördelning av internationella kulturutbyten, resebidrag och studiostipendier inom dans

Årets sista fördelning av internationella kulturutbyten, resebidrag och studiostipendier inom dans


Fotograf: Petr OttaMaria Teresa Tanzarella är en av de som tilldelats studiostipendiet i denna omgång.
2018-12-11
Totalt 497 000 kronor fördelas till 32 dansare och koreografer för internationella kulturutbyten och resebidrag. Internationellt studiostipendium beviljas till tre danskonstnärer.
Fyra kulturutbyten där konstnärer bjuds in till Sverige av koreografer och dansare beviljades vid årets sista fördelning. Till exempel får Vera Suvalo Grimberg, grundare av danskompaniet Spinn, stöd för att bjuda in den italienska rullstolsbundna koreografen Chiara Bersani till Göteborg inför en kommande samproduktion.

Bland resebidragen och kulturutbyten i utlandet är USA det främsta resmålet i denna omgång med åtta beviljade ansökningar. En av höstens studiostipendiater, Charlotta Öfverholm, får bidrag för att presentera duetten Beauty and the Beast tillsammans med Rafi Sady under APAP i New York i januari. Dansarna Viktor Gyllenberg, Linn Ragnarsson samt Amanda Roynesdotter får stöd för gästspel av And Then… av Claire Parsons i Washington DC och Arkansas, och Annika Vestel för den internationella premiären av sitt solo Turtleyou i Brooklyn. Marcus Baldemar får resebidrag för att besöka festivalen American Realness, och Maud Karlsson för research.

Totalt 54 procent av omgångens 59 ansökningar bifölls, med belopp som varierar mellan 5 000 och 31 000 kr. Danskonstnärer baserade i Norrbotten, Skåne, Stockholm, Uppsala och Västra Götaland får därmed stöd för utbyte med sexton länder världen över.

Konstnärsnämndens bidrag till internationella kulturutbyten syftar till att presentera svensk konst för en utländsk publik samt att öka utbytet mellan svenska och utländska konstnärer. Resebidragen möjliggör research, fortbildning och kontaktresor i utlandet.

Internationella studiostipendier har beviljats pavleheidler/Pavle Heidler, Björn Säfsten och Maria Teresa Tanzarella vid årets sista fördelning. Inbjudna danskonstnärer från utlandet är Skye Reynolds (UK), Marianne Kjaersund (NO) och Alexander Gottfarb (AT) samt Jenna Hendry (CH) och Nerea Gurrutxaga (ES).

Studiostipendiet kan sökas fyra gånger per år och vänder sig till koreografer och dansare som arbetar med internationella projekt. Det ger tillgång till Konstnärsnämndens dansstudio i Stockholm under två veckor. Kostnadstäckning för de inbjudnas resor, boende och traktamente kan även beviljas.


Se listan med beviljade internationella kulturutbyten och resebidrag inom dans
Se listan med beviljade studiostipendier
Besluten är tagna av arbetsgruppen för dans. Läs mer om arbetsgruppen.

Kontakt:
Ophélie Alegre
Handläggare för scenkonst med fokus dans
ophelie.alegre@konstnarsnamnden.se
Telefon (direkt): 08 506 550 61
 
Uppdaterad: 2018-12-11 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: vxl: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se