Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Årets film- och teaterprojekt beslutade

Årets film- och teaterprojekt beslutade


Foto: PrivatFilmaren Sara Broos har fått projektbidrag för sin dokumentärfilm Notes on a journey
2019-03-21
Den 7 mars fattade Konstnärsnämndens arbetsgrupp för teater och film beslut om att fördela nio miljoner kronor till 84 projekt inom teater- och filmområdet.
Inom film beviljades 5,3 miljoner kronor till 51 olika projekt och inom teater beviljades 3,7 miljoner kronor till 33 projekt.

Bland de projekt som valts ut finns många uttryck och genrer representerade som exempelvis dokumentär- och kortfilm, animerad film, film för spel, ”hybridfilm” (blandform av dokumentär och fiktion). Inom teater beviljades vid sidan av teaterproduktioner även performance, musikteater, samtida cirkus och förstudier inom mask och ljud- och ljusteknik.

Bidragen som beviljats möjliggör projekt i hela landet, från Arjeplog till Malmö. Inom teater beviljades skådespelaren Harleen Kalkat i Arjeplog bidrag till klimatföreställningen Trädens viskningar och rop, en föreställning med inslag av jojk som kommer att äga rum i naturen. I Sala bedriver scenografen Gert Wibe egen teaterverksamhet och han fick bidrag till En ganska ruskig historia som blandar skådespel och dockteater. Sammanlagt sju projekt i Skåne beviljades bidrag däribland till ljussättaren Åsa Wirling i Malmö som ska göra föreställningen Naturen vet med ljus utan elektricitet på Krapperuds slott.

Filmaren Sara Broos från Sunne i Värmland, fick bidrag till sin film Notes On A Journey där hon vill berätta om möten utifrån gamla dagböcker och filmer från resor hon gjort som ung. I Simrishamn, Skåne, bor Neil Bell som fick bidrag till det interaktiva dataspelet The backway där han med dokumentärfilmer i ett dataspel kommer att skildra människors flykt från Gambia till Europa. Det blir en ny typ av plattform för dokumentärfilm. 60 procent av filmansökningarna kom från filmare i Stockholms län och en av dessa är Jonathan Etzler som nyligen blivit belönad med en student-Oscars för sin examensfilm från Stockholms Konstnärliga Högskola. Nu har han beviljats stöd för sin nya kortfilm Badaren.

Här presenteras de beviljade projektbidragen 2019:
TEATER                                             
FILM

Kontakt:
Tina Pettersson
Handläggare för teater och film
tina.pettersson@konstnarsnamnden.se
 
Uppdaterad: 2019-03-22 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se