Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Kulturbryggan i Västerbotten och Norrbotten

Kulturbryggan i Västerbotten och Norrbotten

2019-10-15
Kulturbryggan har besökt tre orter i norra Sverige som fått strukturbidrag för att etablera nya produktionsplatser för konst och kultur. Syftet är att följa upp effekterna av bidraget och öka kunskapen om förutsättningarna för konstnärer verksamma i mindre samhällen.
– Det är angeläget för oss att få en fördjupad förståelse för vilka utmaningar som finns för konstnärer verksamma på mindre orter och vad som krävs för att etablera beständiga produktionsplatser utanför storstadsregionerna, säger Kulturbryggans verksamhetsledare Mikael Theorin.

En av platserna som Kulturbryggan har besökt är Moskosel som ligger ett par mil norr om Arvidsjaur.

– I Moskosel har man påbörjat renoveringen av den gamla skolan med tillhörande sporthall. Redan nu finns det sex verkstäder/lab som används av såväl lokalt förankrade som hitresta konstnärer, säger Kulturbryggans handläggare Erik Hall.

En viktig förutsättning för att kunna etablera en produktionsplats på en mindre ort är att projektägaren har en förankring i lokalsamhället och att man involverar byborna i projektet. Kulturbryggan besökte även projektet Urfolksspår i Granö ett par mil utanför Umeå, och den experimentella scenkonstgruppen Institutets nya lokaler i Risudden ett par mil norr om Haparanda.

 
 
Uppdaterad: 2019-10-15 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se