Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)

Deklaration

En gång om året ska du deklarera dina inkomster till Skatteverket genom din inkomstdeklaration. Skatteverket skickar ut din deklarationsblankett senast i mitten av april. Du ska lämna in den undertecknade deklarationen i början av maj. Om du har e-legitimation kan du lämna in din deklaration elektroniskt. Årets deklaration ska vara inlämnad senast den 3 maj för privatpersoner och enskild näringsverksamhet.

Några viktiga datum

  • Deklarationen öppnar tisdagen den 16 mars.
  • Den som vill kunna få skatteåterbäring redan i april behöver deklarera digitalt senast den 30 mars, utan att göra några ändringar eller tillägg. Pengarna betalas då ut 8-11 april.
  • Sista dagen att deklarera är den 3 maj. Den som ska få skatteåterbäring får i de flesta fall pengarna mellan den 9 och 12 juni om de inte fått återbäringen i april.
  • Momsdeklarationen ska in 12 maj om du har en omsättning under 1 mnkr.

Om du själv är arbetsgivare

Inkomst av tjänst som beskattas med A-skatt, och skatteavdrag som gjorts för dessa inkomster, brukar i regel komma förifyllda på deklarationsblanketten. Uppgifterna har Skatteverket fått via kontrolluppgifter. Om du själv är arbetsgivare ska du från och med den 1 februari 2019 redovisa utbetalningar och skatteavdrag för varje betalningsmottagare varje månad. Läs mer om nya reglerna för arbetsgivardeklarationer på Skatteverkets hemsida.

Tillsammans med deklarationsblanketten får du en specifikation över samtliga kontrolluppgifter. Du får också en preliminär skatteuträkning där din debiterade
F-skatt är specificerad.

Du ska bokföra alla affärshändelser

Du som bedriver näringsverksamhet är bokföringsskyldig. Det betyder att du ska bokföra alla affärshändelser, som till exempel in- och utbetalningar, antingen manuellt i en kassabok eller elektroniskt i ett bokföringsprogram. Vissa väljer att sköta bokföringen själva och andra väljer att ta hjälp av en redovisningskonsult.

Det är viktigt att du sparar dina kvitton, fakturor och andra underlag som visar vilka intäkter och utgifter du har haft.

Du ska upprätta ett årsbokslut

Alla som bedriver näringsverksamhet är skyldiga att upprätta ett årsbokslut. I årsbokslutet avslutar du räkenskapsåret. Det är nu du får fram ditt resultat för året. Du redovisar även dessa belopp i din inkomstdeklaration till Skatteverket och de utgör grund för din slutliga skatt. Företag med en omsättning på högst tre miljoner kronor får upprätta ett förenklat årsbokslut.

Mer information om bokföring, årsbokslut och blanketter finns hos Skatteverket samt hos Bokföringsnämnden (BNF). Du hittar länkar i menyn till höger.

Avdrag kräver tydliga underlag

Utgifter som har samband med din verksamhet är avdragsgilla kostnader som du får ta upp i bokföringen. Det är alltid du själv som måste kunna visa att en utgift hör till verksamheten. Därför är det viktigt att du har tydliga underlag för transaktioner i verksamheten. Det kan handla om kvitton, fakturor eller andra dokument som klargör vad du har betalat för.

Skatteverket har sammanställt vanliga avdrag i ett avdragslexikon för dig som har enskild firma.

För mer specifik information rörande särskilt konstområde finns konstnärsorganisationer, se vidare på KLYS-Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd

Uppdaterad: 2021-04-12 Tipsa om sidan

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se